Mobila tankar

2006-08-27

SQLite för mobil utveckling

Microsoft kommer snart att lansera SQL Everywhere (se tidigare inlägg) som gör det möjligt att använda samma databas både på Windows XP och Windows Mobile, vilket kommer att underlätta utveckling av applikationer som ska köras på båda plattformarna.

Men det finns redan idag andra lösningar med samma möjligheter. Gratisdatabasen SQLite fungerar för Windows XP, Windows Mobile och flera andra operativsystem (bland annat Linux). SQLite är en filbaserad databas som inte kräver någon server, hela "databasmotorn" är inbäddad i den DLL som arbetar mot databasen. SQLite kan naturligtvis inte tävla med de stora jättarna SQL Server eller Oracle när det gäller prestanda och stora datamängder, men i mobila enheter är det sällan frågan om stora datamängder.

Det finns även en ADO.NET-dataförsörjare (Data Providers) för SQLite, vilket innebär att du enkelt kan använda SQLite från .NET Compact Framework. Dataförsörjaren är open source precis som databasen och du kan läsa mer om den på PhxSoftware webbplats. Dataförsörjaren fungerar för både .NET och .NET CF, vilket även underlättar parallell utveckling på både Windows och Windows Mobile.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home