Mobila tankar

2006-09-28

.NET Micro Framework (.NET MF)

Nu lanserar Microsoft .NET Micro Framework (.NET MF) som är ett .NET-ramverk anpassat för mycket små enheter. Micro Framework är alltså mindre än Compact Framework (.NET CF) som i sin tur är mindre än det vanliga .NET-ramverket för Windows XP.

Det minimala ramverket har kommit fram under arbetet av SPOT (Smart Personal Object Technology) som bland annat tog fram armbandsklockan MSN Direct Smart Watch.

Ramverket ska enligt pressreleasen vara möjlig att integrera med Visual Studio 2005, vilket betyder att vi troligen snart kommer att se en .NET MF SDK som kan laddas hem. Förhoppningsvis gratis!

Exakt hur litet ramverket är och vilka skillnader det finns mellan .NET CF och .NET MF finns det ingen officiell information om idag, men det dröjer nog inte länge innan vi vet mer.

Det intressanta nu är att se om det kommer att dyka upp en ny typ av hårdvara, förutom de SPOT-klockor som finns för att använda .NET MF och vilka möjligheter man har att själv kunna programmera för dem. Risken finns ju att det är frågan om slutna system där man inte kan installera nya program hur som helst.

En spännande utveckling vore ju om mobiltelefontillverkarna vill lägga in .NET MF-runtime på sina telefoner som då blir en given konkurrent till J2ME även på mindre avancerade telefoner. Minnesåtgången för .NET CF är strax under 2,5 MB (.NET CF 2.0), och troligen borde .NET MF ligga på under 1MB.

Men den stora fördelen med .NET MF blir ju att utvecklare kan koda allt från stora datorkluster till små klockor med samma typ ramverk. Ju mindre enhet desto större blir naturligtvis begränsningarna, men i stort kommer det se likadant ut!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home